top of page

Necitlivost praktického lékaře vůči stomikovi


Byla to normální preventivní prohlídka, když z mé doktorky najednou vypadla otázka: "Není Vám to blbé, vůči ostatním lidem, chodit se se stomií koupat do bazénu?" Opravdu vyslovila tu trapně znějící otázku, která mě nejen urazila, ale i naštvala? Ano. Nechápala jsem, ale přesto jsem ji odpověděla pohotově, že mi to není blbé, protože mám přeci stomii zabezpečenou dostatečně dobře, abych se necítila špatně ve společnosti jiných lidí, a že jsou i jiní, horší lidé, než jsem já.

Přeci stomie není důvod k tomu, abych byla celý den zavřená doma, a neužívala si život, a já osobně se koupu ve veřejném bazénu jen na dovolené. Navíc bych neřekla ani popel, kdyby se zeptala normálním způsobem, či poprosila, zda se může zeptat - o své stomii jsem ochotná mluvit, a nestydím se za ní (i když teď bych asi měla). A hlavně, kdyby mi kontrolovala samotnou stomii - ne, ona se mě zeptá uprostřed prohlídky nohou, kvůli případným otokům. Navíc mě naprosto šokovalo, že ona sama není evidentně znalá této problematiky, a ještě se takto "drzým" způsobem ptá, a prý není sama.

A to jsem si myslela, že lékař by měl tuto problematiku znát, alespoň ten praktický, a alespoň základy. Co mě šokovalo možná ještě víc, byla věc se stresem. Stres máme každý, že? Zažíváme ho denně, a jsme někdy unavení. I já jsem unavená, a to i tak, že někdy se přemáhám, abych vůbec vstala. Radila jsem se s ní tedy, zda má únava není ze stresu, přičemž mi odpověděla, že má pocit, že když mám za sebou takové věci - těžký průběh nemoci, stomie a ostatní nemoci, že jsem vůči stresu odolná. Haha, dobrý vtip. Takže, když jsem si prožila peklo, nic už mě nevystresuje? Že, když jsem přežila hrozné věci, nemám nárok na stres například z práce nebo školy? Opět jsem nechápala, a připadala jsem si jako blbeček, co si nezaslouží být unavený a vystresovaný. Ten svůj pocit doplnila ještě třešničkou, že dokud nemám děti, nevím co je stres.

Tohle mě absolutně vytočilo, a rozhodla jsem se, že od této doktorky odejdu, protože to nebylo poprvé, co se mnou takto jednala. A tímto příspěvkem chci upozornit na nedostatečnou informovanost některých praktických lékařů.

Lucie

foto pixabay.com

Sociální sítě
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page