top of page

Sexualita se stomií


Partnerské vztahy a intimní život mi někdy připadají jako nejsložitější hádanka života. Problémy v práci se vždycky dají vyřešit, mají určitou logiku. Kdežto emoce častokrát jakoukoli logiku postrádají, jsou zmatečné, dochází k nedorozumění, výbuchům, nebo k jejich potlačení, neřešení.

Myslím, že už samostatná puberta je pro každého dost složitá intimní situace, nikdo nechápe, co se s tělem s příchodem hormonů děje. Stejně tak, jako je panic zmatený při první souloži, tak každý pacient, jehož zdravotní stav má vliv na jeho sexualitu, pociťuje nepříjemné stavy paniky. Někdy skončíte s ošklivými jizvami, jindy vám vypadají vlasy, máte barvu křídy z chudokrevnosti, jste nateklí po kortikoidech, vedlejší účinky léků úplně zabily libido, nebo zase naopak vypadáte jako anorektik. Nejsmutnější pro mě bylo, že se mi většinou vyrojilo hned několik nedostatků najednou. Byla jsem vychrtlá, s řídkými vlasy, chudokrevná, bez energie, zjizvená, smutná. Ani trochu jsem se sama sobě nelíbila. Místo abych si uvědomila, že tohle je právě ten čas, kdy mám svoje tělo opečovávat a děkovat mu, že tu dardu antibiotik, anestézie, řezání, epidurálu, a já nevím čeho všeho, přežilo a stále mě nese životem dál.

Když vám vyšili, nebo teprve vyšijí, stomii asi budete mít pocit, že vám skončil život. Jak mám sakra tohle přežít, říkáte si? Proto mé první řádky budou patřit pacientům novým, nezkušeným. V průběhu rekonvalescence se o sebe a svoji novou stomii starejte, jak nejlépe budete moct. Při komplikacích kontaktujte okamžitě stomasestru a pomůcky vyměňte, přizpůsobte. Základem je stomii přijmout, mít ji zdravou, cítit se s ní sebevědomě. Jakmile ctíme sami sebe, máme se rádi, a přijmeme se takoví, jací jsme, můžeme pocítit důvěru a obdiv našeho okolí. Vhodný partner se na vás nevykašle, když najednou budete mít na břiše sáček. Spíš pro něho budete vzorem, co všechno jste překonali.

Já jsem se nikdy s odmítnutím či zhnusením u partnera nesetkala. Vždycky jsem byla hvězda, co všechno jsem zvládla. Jediný, kdo na konci dne měl s pytlem problém, jsem byla opět já. I když už jsem samozřejmě slyšela o lidech, které opustil partner kvůli stomii. I to se může stát. Co zprvopočátku může vypadat jako tragédie, brala bych jako úspěch. Tento vztah by pro vás do budoucnosti stejně nebyl to pravé ořechové…

S partnerem doporučuji mluvit otevřeně o svých pocitech, bolestech. Co mi je teď příjemné a co zase není. Sexuální život se může po určité době vrátit do starých kolejí, po břišní operaci to chce vše pomalu, opatrně a s citem zkoušet. Já bych začala s autoerotikou. Abyste měli prostor a čas poznat své nové já. Je možné, že po operaci nebudete nějakou dobu moct provozovat určité polohy. To vůbec nevadí. Hlavně začněte tam, kde je vám příjemně a pohodlně. Intimita pacienta je velmi křehká záležitost, která si zaslouží co nejlepší péči. Hezky se o sebe postarejte, kupte si třeba novou kosmetiku, prádlo. Cokoli, co vám dodá sebevědomí a zvedne náladu. Nechci nikomu lhát, že před první sexuální zkušeností nebudete nervózní. Právě proto je důležité cítit se dobře a komfortně, koupit si trochu odvahy a jde se na věc!

Držím vám palce moji milí, vzhůru do dobrodružství! 😊

Vaše Tereza

Článek vyšel v 19. čísle časopisu Helios, firma Coloplast

Sociální sítě
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page