top of page

Předoperační příprava s MANA


Prožívám zdravotně náročnější měsíce. Vyjádření jak bych řekla vrcholně eufemistické. Slovy mé chiruržky mi „trochu hnije břicho a je potřeba to vyřešit“. Jsem tedy ve fázi přípravy na velkou břišní operaci. Další z řady velkých břišních operací, abych byla přesnější.

V rámci příprav mám několik úkolů a jedním z nich je optimalizovat tělesnou váhu, což přeloženo z řeči lékařské znamená co nejvíc přibrat. Mám sice nejvyšší váhu za poslední roky, jím celkem slušně, ale doktorce se to stále zdálo málo. Předepsala mi tedy vysoce energetické nápoje, které mám připíjet ke své normální stravě, v počtu 3 ks denně. Nesnáším je, po těch letech mi všechny značky a příchutě lezou krkem, jejich chuť je odporně přeslazená a lepivá s nekonečně dlouhým chemickým ocasem. Složení těch mých bylo navíc postaveno na kravské mléčně bílkovině, kterou špatně toleruji.

Na kontrole jsem paní doktorce přiznala, že drinky nepiju, ale že dobře jím a připíjím se MANA drinkem. Nezatvářila se nadšeně, tak jsem na příští kontrolu přivezla vytištěné složení s tabulkou živin. Paní doktorka ji zkoukla a pochválila. Říkala, že to je zcela něco jiného, než výrobky, se kterými se setkává. Hurá, malé vítězství, které pro mě má velký význam. MANU jsem totiž schopná pít často, má příjemnou neutrální chuť, která se dá snadno přizpůsobovat a nepřepije se.

Já si zatím troufla jen na sladké varianty, ale asi by šla i na slano. Mám zkušenost s drinky i nápoji, postupně jsem se propila do drinku MARK 3 a prášku MARK 5. Mám raději prášek, chuťově je hedvábnější, lze jej dochucovat a balení je ekologičtější, zejména od doby, kdy zrušili plastové lahvičky s olejem, který přimíchali přímo do prášku. K snídani jej nejčastěji ochutím banánem, skořicí nebo lžičkou prášku matcha. Výborná varianta je také s kvalitní kávou. Možností je tolik, kolik chutí.

A jaké vidím nevýhody? Někdy mám chuť na teplé jídlo, ale s teplou vodou mi MANA moc nechutnala. Funguje mi dát si napřed šálek horkého vývaru, ideálně s miso pastou, případně aspoň trochu teplého čaje (ale zase ne moc, aby se člověk nepřelil J). Další malé mínus je nejspíš typické pro mě. Mám ileostomii a vzhledem k délce (krátkosti) střeva tak nejspíš nevstřebám všechen olej a stolice je pak mastnější. Což může dělat paseku na záchodě, protože to jde hůř spláchnout, resp. je lepší vyprázdnit sáček na kousek toaletního papíru, který předem vhodíte do záchodové mísy. Nebo přidat do MANY banán, to se mi pak také zdá schůdnější, rozuměj splachovatelnější :)

Poslední kontrola dopadla dobře, výsledky odběrů jsou velmi slušné, trochu jsem i přibrala. Operace se tedy nemusí dále odkládat a už mám daný termín. Jedna z věcí, která mě utěšuje při přípravě na další delší hospitalizaci, je vědomí toho, že nebudu odkázaná na nemocniční „stravu“ a jejich drinky. Až se budu balit, je jasné, že MANA jede se mnou. Energii totiž budu potřebovat, podle paní doktorky jako na dva triatlony :)

Držte mi palce a dobrou chuť!

Lucie

Sociální sítě
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page