top of page

Šarlatánská psychosomatika


Pustila jsem si Obchod se zdravím na ČT a nevěřila vlastním očím. Vykaděná rakovina, úlet! Je dobře, že se pořad natočil a vyšlo na povrch světa, jak moc tam hazardují se zdravím a je jim to úplně jedno. Je mi jasné, že takových případů šarlatánů, jako je Krutilová, jsou v Čechách desítky. V jakém oboru ale nenajdeme podvodníky? Ke všemu se na lidském zoufalství dá přiživit až moc snadno.

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik špatně provedených zákroků je vykonáno v našich nemocnicích, ale nikdy o tom nikdo neslyší? Necháte se přijmout na ambulanci, kde podepíšete souhlasy, prohlášení a já nevím co, aby se nemocnice kryla. A dává to smysl. Mají mega náročnou práci s nekončícími směnami. Nechápu, jak dokážou dlouhé hodiny řezat. Já bych na 100 % únavou omylem přefikla tepnu tak už po půl hodině práce. Co ale třeba těch několik set tisíc úmrtí ročně díky špatně namixovaným prášků různými doktory? Nikdo není neomylný. Ani „opravdoví“ doktoři, ani „alternativci“.

Na televizi moc nekoukám, občas mě něco praští do očí na internetu, tak si to pustím. Nemůžu tedy objektivně soudit. Ale mám trochu obavy, aby alternativní přístup k léčení nemocí nedostával moc negativních ohlasů v mainstream pořadech. Byla by to podle mě dost škoda a cesta zpět. S dnešní technikou a lékařskou znalostí máme jedinečnou možnost propojit svět přírodní se světem farmako.

Můžu samozřejmě mluvit pouze za sebe, ale já bych tady dneska bez „alternativních“ přístupů k léčbě nebyla. Stejně, jako bych tady taky nebyla bez magické práce mých chirurgů a gastroenterologů. Myslím si, že je na čase, aby spolu tyto dva esenciálně potřebné světy přestaly bojovat. Každý má vždycky pravdu jen z části. Místo toho bychom se měli společnými silami snažit zapracovat na lepší budoucnosti. Vždyť to znáte.

Ten umí to, a ten zas tohle.. A všichni dohromady, pokud budeme pracovat rovně a svědomitě, toho uděláme moc… :)

Přeji vám otevřenou mysl a srdce.

Vaše

Tereza

Další moc fajn články najdete i na stránce inspirante.cz

Sociální sítě
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page