top of page

Pytlová sezóna

Máme tu jaro, letos spíš už léto, vylezlo sluníčko, zkrátily se kalhoty, vytáhla tílka. Někteří odvážní pražáci už beze studu okupují parky oblečení do minimalistických plavek a bikin. Miluju teplo. Když můžu jen tak stát venku v triku a nechat na sebe svítit teplou energii slunce, které rozhýbe moji unavenou a ztuhlou kostru. Můj Crohn nemá rád zimu, jsem jak zarezlé staré auto, bolí mě klouby. Okamžitě jak vyleze slunce se mi uleví. Nedostatek vitamínu D je jedním z faktorů vzniku Crohnovy choroby, poznámka redakce :)

Takže na jedné straně je mi dobře, na straně druhé řeším dilema. A to, co si obleču. Pod tlustým svetrem se pytel krásně schová. Pod tenkými šaty, které při fouknutí větru obepnou kontury břicha, už je to horší. V těchto chvílích mám naštěstí svoje speciální prádlo, které mě zachrání. Větší problém je na koupališti. Znám stomiky, kteří přestali chodit plavat, protože se stydí převléknout před ostatními „normálními“ lidmi. Jo, je to nepříjemný. Nahatý stomik je atrakce par excelence. Všichni okolo zírají, do posledního, fakt. Já na ně osobně už z vysoka kašlu. Někdy se dokonce uprostřed sdíleného spa centra přistihnu, jak jim pytel vyloženě cpu a čekám. Jestli se někdo z nich osmělí a zeptá se, co to sakra nosím u pasu. Nikdo se zatím neozval, bojí se.

Celkem patetické, jak z nás nalepený pytel na břiše dělá exoty. Najednou je to postižení venku, na denním světle. Neznalost lidi dovádí dokonce prý i do extrémů, kdy ze strachu z neznámého stomiky například do sauny nebo bazénu nepustí. Protože se bojí, že se pytel utrhne a sním i velká hnědá ostuda. Proto jsem se rozhodla napsat pár pouček.

Veřejnosti, přestaň se na nás koukat, jak na atrakci v zoo. Někteří z nás prostě mají na břiše nalepený pytel. Pytel, který nám zachránil život, ulehčil trápení. Ne neboj se, nesmrdíme. A ne neboj se, v bazénu se nám neodlepí a my nezačneme kadit do vody. To se spíš boj těch malých dětí tamhle v rohu.

Stomiku, nestyď se, nemáš za co. Jsi borec, co hrozně moc zkusil a přežil. Jsi hrdina, buď na to hrdý. Tvoje tělo už navždy bude vypadat jinak, činí tě to jedinečným. Miluj se takový, jaký jsi. Zasloužíš si to.

Slunce v duši,

Tereza

Moje a další super příspěvky ze světa lidí se zdravotním postižením najdeš na webu inspirante

Sociální sítě
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page